Suna-ne direct: 021-745-12-98

Drumul Taberei nr. 77B, bl. TS37, sc. 1, ap.6 Vezi Locatia

Antibioticele in stomatologie

In sfera stomatologica, antibioticele sunt prescrise pentru tratarea infectiilor dento-parodontale, pentru profilaxia postchirurgicala, cat si pentru profilaxia infectiilor in cazul unor pacienti ce prezinta anumite boli generale.
Problema actuala in legatura cu antibioticele este ca pacientii le administreaza in exces, fara a cere sfatul medicului, crezand ca pot trata singuri o durere de dinti, de cap sau de gat. Majoritatea pacientilor se prezinta in cabinetul stomatologic dupa ce deja au luat fara nici un fel de prescriptie medicala, o multime de antibiotice si antiinflamatorii si au observat ca problema dentara tot persista.
Din pacate, pacientii cat si unii medici dornici sa-si multumeasca pacientii cat mai rapid, ignora efectele adverse ale antibioticelor si uneori chiar si instructiunile de utilizare.
Una din cele mai grave probleme ale administrarii constante de antibiotice este ca tot mai multe tulpini bacteriene devin rezistente la aceste medicamente, astfel incat bacteriile se vor multiplica in mod constant, iar efectul antibioticului va fi mai slab si va fi necesara administrarea unor tipuri mai puternice de antibiotice. Deasemenea este important de subliniat ca prin administrarea lor indelungata, antibioticele distrug flora bacteriana intestinala de care o persoana are nevoie pentru a mentine echilibrul sistemului imunitar, apar stari diareice, chiar boli de colon cum ar fi colita cu Clostridium difficile.
Antibioprofilaxia postchirurgicala se administreaza dupa diverse tipuri de interventii pentru a preveni aparitia infectiilor locale:
– Aplicarea de implanturi dentare cu/fara aditie osoasa
– Extractia molarilor de minte inclusi
– Chirurgie parodontala
– Rezectii apicale
– Extractii dentare din cadranul I cand s-a produs deschiderea sinusului maxilar pentru a evita aparitia sinuzitei maxilare
– Regularizare de creasta osoasa alveolara in vederea efectuarii unui tratament protetic
Antibioprofilaxia se administreaza inaintea oricarei interventii stomatologice sangerande in cazul pacientilor care prezinta risc crescut de endocardita bacteriana ce reprezinta o infectie a endocardului si a valvulelor cardiace produsa prin patrunderea bacteriilor din cavitatea bucala in sange si apoi prin circulatie ajung la inima. Principalii factori de risc in aparitia endocarditei bacteriene sunt:
-operatii pe cord realizate cu mai putin de 6 luni in urma
– valve cardiace artificiale
– pacemaker
– defecte cardiace congenitale
– prolaps de valva mitrala
– operatii vasculare realizate cu mai putin de 6 luni in urma
Deasemenea antibioprofilaxia inainte de interventiile sangerande se face si la pacientii care prezinta o imunitate scazuta a organismului cauzata de tratamentul cu radiatii sau medicatie, infectii HIV, la pacientii cu nefropatii, hemofilie, lupus sistemic.
Tratamentul cu antibiotice pe cale generala se administreaza cand infectia dentara a difuzat intraosos, apoi subperiostal si submucos si s-a ajuns la stadiul de abces dentar, dar acest tratament este doar adjuvant, important este ca pacientul sa se prezinte la medic pentru a i se efectua drenajul transdentar si spalaturi cu substante antiseptice, iar in cazul abcesului localizat, incizia abcesului la nivelul bombarii maxime, drenaj si spalaturi.
Antibioticele pe cale generala se utilizeaza si in tratamentul bolii parodontale( parodontite marginale cronice profunde,progresive) doar atunci cand aceasta este refractara la alte tratamente antimicrobiene locale sau cand avem infectii severe cum ar fi gingivostomatita ulcero-necrotica, abcese parodontale marginale cu alterarea starii generale a pacientului.
In concluzie, pacientii ar trebui sa administreze antibioticele doar cu prescriptie medicala, iar medicii sa nu le mai prescrie cu atata usurinta, ci doar atunci cand intr-adevar este necesar.

Redactat de Dr. Radu Mihaela

No comments yet.

Add a comment

Top