Suna-ne direct: 021-745-12-98

Drumul Taberei nr. 77B, bl. TS37, sc. 1, ap.6 Vezi Locatia

Turismul dentar in Romania

Prin turism dentar intelegem organizarea unor excursii in cadrul carora se imbina “utilul cu placutul” adica aplicarea tratamentului stomatologic in combinatie cu vizitarea diferitelor obiective turistice intre sedintele de tratament.
In Europa, turismul dentar este foarte dezvoltat in Ungaria si Polonia, tari in care vin sa se trateze pacienti din Germania, Marea Britanie, Austria si Franta. Atat in Ungaria, cat si in Polonia se ofera pachete promotionale care includ transport, cazare, masa, excursii organizate sau sedinte de masaj sau cosmetica in combinatie cu un tratament stomatologic de buna calitate la preturi mai mici decat costul tratamentului dentar din tara de provenienta. Astfel pacientii straini sunt multumiti ca isi rezolva problemele dentare intr-un mediu relaxant si la costuri mult mai mici.
In Romania, turismul dentar nu este inca bine dezvoltat desi sunt multe cabinete stomatologice care scriu pe site-ul lor de prezentare ca organizeaza si turism dentar. La noi in tara, majoritatea pacientilor din strainatate sunt de fapt de origine romana si vin in Romania sa beneficieze de un tratament stomatologic de calitate la preturi mult mai mici decat in tara in care locuiesc si in acelasi timp sa-si viziteze rudele sau sa-si rezolve deverse probleme. Acesta nu se poate numi turism dentar deoarece pacientii nu-si pun problema cazarii, iar alegerea cabinetului dentar se face prin prisma recomandarilor date de catre cunostintele care locuiesc in tara, nu pe seama informatiilor culese de pe site-urile de specialitate.
In schimb, pacientul strain inainte de a alege tara, cabinetul si medicul la care sa se trateze, cauta multe informatii pe internet si trimite mail-uri mai multor cabinete deoarece el doreste sa afle despre:
-dotarea cabinetului
-referinte aparute in reviste de specialitate, dar si de pe forumuri despre cabinet si medicii care lucreaza aici
-CV-ul medicilor pentru a sti ce experienta au in domeniu si ce cursuri de specialitate au urmat
-cati pacienti straini au fost tratati in acea clinica si ce impresii au avut acestia
-laboratorul cu care colaboreaza clinica
-costurile care implica tratamentul stomatologic
-garantia care i se ofera la lucrarile protetice si la implanturile dentare
-cat timp ar dura tratamentul in functie de problemele sale si cand ar trebui sa mai revina in cazul aplicarii unor implanturi.
De-abia dupa ce afla cat mai multe despre aceste prioritati, incepe sa se intereseze si de partea relaxanta a excursiei si anume despre ce ar putea vizita in tara respectiva, unde va fi cazat, ce alte servicii i s-ar putea oferi intr-o anumita suma de bani. Astfel pacientul este incantat sa vada diverse pachete promotionale.
Din pacate aceste lucruri inca nu sunt bine puse la punct pe site-urile cabinetelor dentare din Romania care ofera si turism dentar. Un alt dezavantaj pentru romani este ca majoritatea clinicilor performante care ar putea realiza turismul dentar se afla situate in orasele mari unde cazarile sunt scumpe. Astfel in Romania, pacientul ar trebui sa plateasca aproximativ 70 euro/zi pentru o camera la hotel de 3 stele, spre deosebire de Ungaria unde ar costa in jur de 40 euro. Deasemenea in Ungaria a luat amploare turismul dentar in localitati mici situate la granita cu Austria unde preturile serviciilor oferite pe langa tratamentul stomatologic sunt mult mai mici.
Totusi Romania are un potential mare pentru a dezvolta aceasta afacere deoarece avem medici si tehnicieni bine pregatiti si buni practicieni, cabinete dotate cu echipamente noi, de ultima generatie care colaboreaza cu laboratoare ce au aceeasi aparatura si materiale ca in tarile dezvoltate, iar preturile sunt mult mai mici pentru tratamente de buna calitate. Deasemenea avem o tara frumoasa cu multe locuri ce merita vizitate .Insa aceasta afacere nu poate lua amploare doar prin implicarea cabinetelor dentare, ci ar trebui sa se implice si ministerul turismului si cel al sanatatii pentru o publicitate mai buna si pentru obtinerea unor fonduri europene deoarece este si in interesul statului ca turismul dentar sa se dezvolte.

Redactat de Dr. Radu Mihaela